Sanseopplevelser for de yngste barna
Høsten på avdeling med ett-åringer
«Gjennom utforskning med sansene utvikler barnet et spørsmål, som fører det til å undersøke. De griper, lukter, lytter, kjenner, stirrer, slikker og smaker. Sanselek er egentlig en del av en vitenskapelig prosess i barnet. Barnet bruker sansene sine til å samle informasjon, og gjennom dette prøver de å besvare sine egne spørsmål. Selv om de ikke er i stand til å fortelle oss dette verbalt, er det akkurat dette de gjør.» - Sanselek for de yngste – Barnehageforum 28.02.20
På Eiketreet går de yngste barna i barnehagen, 1 -åringene – de yngste toddlerene. For de yngste barna har vi fokus på sanseopplevelser. Dette prosjektet går gjennom hele året på Eiketreet. Her får de yngste barna kjenne, smake, lukte, føle seg gjennom årstider og tradisjoner. Gjennom sanseopplevelsene legger vi mer vekt på prosessen enn sluttresultatet. Det er de erfaringene barna får underveis som er det viktigste.
Sanseflasker som symboliserer høsten med farger og gjenstander
Vindusmaling av et pinnsvin og pynt med høstløv.
Vi bruker farger som symboliserer høsten, gult, rødt, oransje og brunt til å «pynte» avdelingen.
Vi bruker ulike lysopplevelser og lyssteiner til å skape stemmning på morgenen
Når vi har smaksopplevelser er barna med på hele prosessen, de får se og kjenne på hvordan maten ser ut før vi begynner å bearbeide den. De får smake på frukten/grønnsaken før vi lager noe annet av den.
Barna er med på prossessen fra hele epler til eplemos. De smaker, kjenner, ser og lukter seg gjennom hele prosessen.
Smaker gulrotchips likt som rå gulrøtter?
Vi har lekt med makuleringspapir. Hvilken lek skaper udefinerbart lekemateriale? Vi kjenner, smaker og blir vant til dette nye som plutselig kom inn på avdelingen
Den første snøen. Hvordan kjennes den ut, er den varm eller kald? Er det noe jeg har kjent før? Liker jeg egentlig snø? Er det skummelt? Er det gøy?
Hvordan er det å gå i den første snøen? Hvorfor har jeg så mye klær på? Skal jeg ha votter på, hvorfor det? Her er det mange erfaringer som må oppleves.
Forfatter: Tone Vedahl Haugen
Sist endret: 25.11.2020