PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

En trygg og god jul for alle barn

Hvor mye alkohol er det greit å drikke i julen? Mange barn opplever at alkoholen blir en stor og negativ del av julens opplevelser

– For mange er alkohol en viktig del av julekosen, og det er helt greit. Det vi må huske på at det er vårt ansvar at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge og trygghet, sier folkehelsekoordinator Anne Mette Brustuen.

Vi nærmer oss rakt julehøytiden, og det er mange barn som gleder seg til høytiden, samtidig som noen gruer seg fordi det innebærer mye alkohol. Barn merker voksnes alkoholbruk tidligere enn mange tror. Derfor oppfordrer vi alle voksne om å huske på at barn liker best voksne som er trygge og forutsigbare, også under julefeiringen.

Av og til

– I ungdata-undersøkelsen sier barn og unge i Aurskog-Høland at foreldre ikke bør drikke seg tydelig beruset i barnas nærvær, og at foreldre er viktige forbilder for barna sine, sier Brustuen.

Aurskog-Høland kommune er en Av-og-til-kommune og samarbeider tett med organisasjonen Av-og-til for å forebygge og redusere skadelig alkoholbruk.

De voksne har en viktig rolle for å skape gode opplevelser for barn og unge. Hvilke opplevelser vil du at dine og andres barn skal sitte igjen med etter julehøytiden?

Det gjelder 1 av 10 barn

90.000 barn har foreldre som drikker for mye alkohol. Nesten 1 av 10 barn i Norge vokser opp med en mor eller far som drikker for mye alkohol. I tillegg finnes det mange som har opplevd at det var ubehagelig at foreldrene drakk mye alkohol ved en anledning.

Husk også på at selv om du kjenner ditt egent barns historie, vet man ikke alltid hvilke historier andre barn har med seg. Det som er greit for ditt barn kan virke utrygt for unger som har opplevd vanskelige ting i sammenheng med voksnes drikking.

Julas viktigste huskeliste:
  • Drikk null, ett eller maks to glass når du er sammen med barn . Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, med barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem. 
  • Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn. Kjøper vi mer alkohol, er sannsynligheten også stor for at vi drikker mer. Passer du på å også fylle handlekurven med fristende alkoholfrie alternativer, vil det bli lettere å bytte ut noen av glassene med alkohol. Kanskje du kan friste med en alkoholfri velkomstdrink, eller sette sammen en alkoholfri drikkemeny som er tilpasset julematen?
  • Bli enige med andre voksne. Skal dere feire jul sammen med andre voksne? Da kan det være fint å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.
  • Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror. Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge.
  • Ikke glem morgendagen. Juleøl og akevitt er en del av julekosen for mange. Pass på at det ikke ender med at du neste dag må avlyse skituren, snømannbyggingen eller andre juleaktiviteter hele familien har gledet seg til.   
  • Vær spesielt bevisst i ferier og høytider. For barna er jula er en spesiell og magisk tid. Julaften er en dag de har store forventninger til og gleder seg til lenge, og minnene fra det som skjer under feiringen er noe de tar med seg resten av livet. Det er vårt ansvar å sørge for at ikke de voksnes alkoholbruk går ut over barnas julehygge.
  • Er du bekymret for et barn? Det er viktig at vi som står rundt tør å ta grep, og gjør noe hvis vi er bekymret for barn i vår omgangskrets. Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å handle på den vonde magefølelsen.

Hvor går grensen om du velger å drikke alkohol med barn til stede?

Mange voksne vil kose seg med alkohol, også når de er sammen med barna.

Når vi er sammen med barn bør vi huske på at «god stemning» ikke alltid er det samme for oss voksne, som for barna. De effektene som vi voksne kanskje tenker er positive, kan for barna oppleves ubehagelige og skumle. Så hvor går egentlig grensen?

Det er gjort undersøkelser på vegne av organisasjonen Av-og-til, hvor barn har fortalt hvordan de opplever voksnes alkoholbruk. På bakgrunn av denne undersøkelsen og annen forskning på dette feltet, er det utarbeidet seks råd som en huskeliste for voksne.

Er du bekymret?

– Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier. Når de blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem. Derfor ber vi alle som skal feire jul sammen med barn om å tenke over sin egen alkoholbruk med denne huskelista, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Er du bekymret eller usikker på om det er grunn til å være bekymret for et barn i vår kommune, kan du ta kontakt med den nasjonale alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. På telefonen møter du gode fagpersoner som kan hjelpe med å vurdere situasjonen, gi råd og eventuelt skaffe hjelp.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 09.12.2022