PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Et hav av muligheter - TV-aksjonen 2020

Dette året går TV-aksjonen til Verdens naturfond (WWF) sitt arbeid for å bekjempe plast i havet. Den går av stabelen 18. oktober, men innsamlingen er allerede godt i gang.

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss. Med konkrete tiltak der problemene er størst, skal årets TV-aksjon ta plasten ved rota. Sammen skal vi redusere plastutslippene og ta vare på verdenshavene! 

– Det blir en annerledes TV-aksjon i år. På grunn av koronasituasjonen, samles inn penger på digitale bøsser, sier ordfører Gudbrand Kvaal, som også er leder for kommunens TV-aksjonskomité.  

Viktig budskap 

– Plast i havet er blitt en enorm utfordring, så det er viktig at vi stiller opp på det! 

Havet er fantastisk. Det har gitt liv til alt levende på planeten vår. Men nå er havet truet. Heldigvis finnes det løsninger. 

Med midler fra TV-aksjonen skal WWF der problemet er størst: En fjerdedel av plasten i havet kommer fra Sørøst-Asia. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. 

Som et ledd i å sikre dette, har NRKs innsamlingsråd blant kravene at organisasjonen er godkjent hos Innsamlingskontrollen. Les sak fra Innsamlingskontrollen her. 

Forbedre avfallssystemer

Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer for mer enn 900 000 mennesker. I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal wwf redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. De skal samle inn og resirkulere søppel som i dag ender opp i naturen, redusere bruken av unødvendig plast og jobbe for at beslutningstakere forplikter seg til å nå WWFs mål om null plast på avveie i 2030.  

Mer om TV-aksjon finner du her.  

Årets TV-aksjon  På grunn av smittevernhensyn, kan det ikke være en dør-til-dør-aksjon med en fysisk bøsse i år. Istedenfor vil samtlige bøsser være digitale. Bøssene fungerer som en innsamlingsside på nettet som du kan gå inn å betale på.    

Givere kan gi en valgfri sum med bankkort eller Vipps. Alle bidrag er anonyme, men om du ønsker kan du velge å skrive navnet ditt på giverlista til bøssebæreren.  

Film om plast i havet.

Fakta om TV-aksjonen

  • NRK TV-aksjonen NRK er verdens største dugnad. 7 000 fantastiske frivillige over hele landet jobber for å mobilisere 100 000 bøssebærere, og organisere TV-aksjonen lokalt. Det lokale engasjementet er noe av det som gjør TV-aksjonen helt unik.   
  • TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkningen.   
  • 7000 frivillige over hele landet organiserer TV-aksjonen gjennom 450 kommune- og bydelskomiteer.   
  • 100 000 bøssebærere banker på 2,3 millioner dører én søndag i oktober.   
  • TV-aksjonen har vært arrangert hvert år siden 1974, og har gitt livsviktig hjelp til millioner av mennesker. Totalt har TV-aksjonen samlet inn over ni milliarder kroner. 

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 24.11.2020