PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Rita, Annemieke og Mona organiserer de frivillige: – Dugnadsånden blomstrer

Frivillige hjelper til på seniorsentre, i idrettslagene, som natteravner og på vaksinasjonssenteret. Dugnadsånden i kommunen vår blomstrer, også i koronapandemien, og det er større behov enn noen gang for en hjelpende hånd. Rita Berget Lindblad er med på å organisere de frivillige. Her forteller hun om frivilligheten gjennom en pandemi. Se bildeglimt fra dugnadsånden i vår kommune her, og les om en vanlig dag på jobben på Frivilligsentralen.

  • Se bildeserie nederst i saken!

– Dugnadsånden i Aurskog-Høland kommune er veldig stor. Vi møter mange, hyggelige mennesker som ønsker å bidra i samfunnet. Det er mange aktive frivillige i kommunen, både via oss på Frivilligsentralen, og i lag og foreninger. Spesielt idretten har mange frivillige hjelpere, sier Rita Berget Lindblad, leder for Frivilligsentralen i Aurskog-Høland kommune.

Frivilligsentralen i vår kommune er en møteplass, åpen for alle som har lyst til å delta innen frivillig virksomhet. Sentralen skal også være et kraftsenter og kontaktpunkt for mennesker, lag og foreninger og det offentlige i lokalmiljøet. I motsetning til de tradisjonelle frivillige organisasjonene opererer frivillighetssentralen ikke med medlemskap, men drives av kommunen.

– Alle har noe å gi og alle trenger en hånd. Vi brenner for at mennesker skal møtes og berike hverandre. Å bidra for andre gjennom frivillig innsats kan skape ny mening i livet. Gjennom koronapandemien har behovet bare vokst. Det er mange ensomme som ringer oss, og det er blitt merkbart mer av dette gjennom pandemien. Mange trenger noen å prate med, sier Lindblad.  

– Lyspunkt

De frivillige i vår kommune bidrar på en rekke forskjellige områder i lokalmiljøet, og ingen dag på Frivilligsentralen er lik. Se bildeserie nederst i saken!

– Vi får inn ulike oppdrag, og ønsker om aktiviteter. Så forsøker vi å finne en god match mellom frivillige og tjenestemottakere. Vi har også en del aktiviteter som må følges opp som frivillige på vaksinasjonssenteret, seniorsentrene, natteravnene, utlån gjennom utstyrssentralen, møter med lag, foreninger, frivillige, tjenestemottakere, og personer som hjelper oss med å koordinere ulike aktiviteter, sier Lindblad.

Frivilligsentralen har nå over 400 aktive frivillige. Arbeidet de frivillige gjør har stor betydning for både brukere, de frivillige, det enkelte tettsted og for utviklingen av kommunens tjenester. Det er gjennomført en rekke nybrottsarbeid, og frivillige bidrar på stadig nye områder.

Frivillig i en pandemi

Et område som er nytt, er vaksinesenteret. Hvert arbeidslag på vaksinesenteret består, i tillegg til helsepersonell, også av rundt 8-10 frivillige. De hjelper folk som kommer til vaksinasjon, viser dem rundt og passer på at dem som har tatt vaksine har det bra. I tillegg bidrar Bjørkelangen Sportsklubb og OK ØST med parkeringsvakter. De har gjort en flott innsats med å dirigere trafikken. Sanitetskvinnene er også med. 

– Å være frivillig på vaksinasjonssenteret er spesielt populært. I ei tid hvor alt er stengt ned, og mange føler seg veldig ensomme har det vært et lyspunkt for mange å kunne bidra på vaksinasjonssenteret, sier Lindblad.

Koronapandemien har vært en spesiell tid, også for Frivilligsentralen, og både ansatte og frivillige har måttet tenke nytt og annerledes.

– Det har vært utfordrende, spesielt fordi så mange har slitt med ensomhet og har formidlet til oss at det har vært svært tunge dager. Vi er takknemlige for at vi har kunnet være fysisk på jobb det meste av tiden, og at en del av våre aktiviteter har vært mulig å holde i gang til tross for pandemien. Vi har hatt mange samtaler med både frivillige og tjenestemottakere, og vi har jobbet med å ha aktiviteter klare til den dagen vi kan starte opp igjen. Og når sant skal sies, så har nok vi hatt en positiv effekt av pandemien med tanke på at flere har meldt seg som frivillige. Det er nok både en effekt av at mange har vært permitterte, studenter har flyttet hjem og hele situasjonen har fått flere til å reflektere over hva som er viktig i livet, sier Lindblad.

Bjørkelangen stasjon

Hun ser frem til flere store hendelser i tiden som kommer. På sensommeren flytter Frivilligsentralen inn i nye lokaler på Stasjonen på Bjørkelangen. De gleder seg til å bli mer tilgjengelige for lokalsamfunnet, med lokaler som gjør at det blir lettere for folk å stikke innom for en prat.

– I en lang tid der mange aktiviteter og tilbud har vært avlyst, må vi ha fokus på å få i gang allerede eksisterende aktiviteter igjen. Vi gleder oss også enormt til å flytte til Bjørkelangen Stasjon. Vi har fått midler fra Gjensidigestiftelsen til å etablere møteplass for ungdom, og det blir spennende. Vi har nettopp ansatt en Home-Start familiekontaktkoordinator som starter opp i slutten av august. Vi har også fått på plass dataveiledere, så vi kan starte opp med seniornett til høsten. Så det er mye spennende som skjer fremover, sier Lindblad.

Selv om vi har mange frivillige, vil vi alltid trenge flere på grunn av varierte oppgaver.

– Oppgavene er behovsstyrt, og derfor kan det komme spørsmål om ting vi ikke kan forutse. Vi trenger blant annet flere som kan hjelpe oss med å koordinere ulike aktiviteter som natteravn, seniornett, gågrupper og norskprat. Først og fremst trenger vi flere frivillige til å gå natteravn på de ulike stedene i kommunen. Jo flere vi er, jo færre kvelder må man stille, sier Lindblad.

Kunne du tenke deg å bidra som frivillig, eller trenger hjelp til noe kan det registreres enkelt via vår hjemmeside. 

frivillige vaksiner.png

Frivillighet i en pandemi: Dugnadsånden i kommunen vår blomstrer, også i koronapandemien, og det er større behov enn noen gang for en hjelpende hånd.

frivilligv2-2.jpg

Vaksinesenteret: Frivillige trår til på vaksinesenteret. 

turgruppe19.5.21.jpg

Ut på tur: Turgruppene er populære.

seniornett0421.jpg

Seniornett: Frivilligsentralen er et fint samlingssted.

musikkbinge5.jpg

Musikkbingen: Det er god stemning i musikkbingen.

oss på FS (2).jpg

Dugnadsånd: Rita, Annemieke og Mona på Frivilligsentralen er imponert over dugnadsånden i vår kommune. 

frivillig-v1.jpg

natteravner-løken.jpg

Natteravner: Frivillige trår til som natteravner i vår kommune. 

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 06.07.2021