PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Sammen for klimaet: Utslippene går ned

Aurskog-Høland har gjort framskritt i arbeidet med å redusere klimagassutslippene. Nye tall viser at Aurskog-Høland har kuttet utslippene betydelig de siste årene. Aurskog-Høland kommune har arbeidet systematisk gjennom flere år, i samarbeid med næringslivet og innbyggerne. Det er i sektorene veitrafikk, annen mobil forbrenning, avfall, avløp og jordbruk at utslippene er gått ned.

– Disse tallene viser resultatene for Aurskog-Høland som samfunn, ikke bare for kommunen som virksomhet. Det er bra å se at utslippene går ned. Det er helt avgjørende at utslippene av klimagasser går ned for å få stagga den globale temperaturøkningen. Det har stor betydning for oss hvordan klimaet er. Hvordan vi påvirker klimaet nå, har stor betydning for de som kommer etter oss om en og flere generasjoner, sier Ole-Christian Østreng, rådgiver miljøvern i Aurskog-Høland kommune.

På landsbasis har nesten tre av fire norske kommuner redusert sine klimagassutslipp siden 2009. I Aurskog-Høland kommune har man spesielt lykkes med å redusere utslippene fra veitrafikk, annen mobil forbrenning (traktorer, anleggsmaskiner), jordbruk og avfall og avløp.

Systematisk arbeid

Aurskog-Høland kommune har arbeidet systematisk gjennom flere år, i samarbeid med næringslivet og innbyggerne.

– Vi har hatt en kommunal energi- og klimaplan siden 2009, og satsingen har vært å dreie energibruken over til fornybar energi med spesiell vekt på sektorene mat/jordbruk, bygg/bolig og transport. Kommunen har gått foran som et godt eksempel, med tilrettelegging for ladeinfrastruktur og bruk av elbiler, tilrettelegging for og bruk av solcelleanlegg og samarbeid med jordbrukssektoren for bærekraftig matproduksjon, sier Østreng.

Arbeidene fortsetter. Areal- og naturbruk er viktig, sammen med dreining av energisystemet. Om det er en satsing videre, så må det være dette. Aurskog-Høland har store naturarealer, som er viktige for binding og lagring av karbon. 

– Naturen er vår beste allierte

– Tallene viser kommunefordelte direkteutslipp fra ulike sektorer. Siden 2009 har disse utslippene gått ned med litt i overkant av 22 prosent for Aurskog-Høland kommune sin del, og vi har hatt en nedgang på rundt 8 prosent fra 2022 til 2023. Det er bra at direkte utslipp går ned. Det er spesielt innen sektorene veitrafikk, jordbruk, annen mobil forbrenning, og avfall og avløp at utslippene i Aurskog-Høland går ned, sier Østreng.

Det har trolig å gjøre med at mer av transporten går over på nullutslipp (elektrisitet, blant annet) her også og at det innen jordbruket har mer arealer med vekster på i større deler av året (binding og lagring av karbon). 

– Naturen er vår beste allierte i kampen mot klimaendringene. Ved å ta vare på og restaurere natur og jordbruksareal, binder vi opp karbon og bidrar til å stabilisere klimaet. Så å ta vare på og restaurere natur er minst like viktig som å redusere utslippene. Med våre store grøntområder har Aurskog-Høland kommune et spesielt ansvar for å forvalte naturen på en bærekraftig måte, sier Østreng.

Sammen skaper vi en grønnere fremtid!

Aurskog-Høland kommune vil fortsette å jobbe målrettet for å redusere klimagassutslippene ytterligere. Kommunen har ambisiøse planer for å øke andelen fornybar energi, utvikle mer klimavennlig transport og fremme sirkulærøkonomi.

– Arbeidet med kommuneplanens arealdel er et overordnet viktig arbeid, spesielt fordi denne legger premisser for areal- og naturbruk i årene som kommer, både til ulike formål som bolig, industri og næring og fritid, og vei – som igjen vil ha betydning for energiforsyning og energibruk, og transport, sier Østreng.

Aurskog-Høland kommune skal i år også starte opp arbeidet med å revidere energi- og klimaplanen, som sist ble revidert i 2018. Ved å jobbe sammen kan vi alle bidra til å redusere klimaendringene og sikre en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner.

– Selv om den generelle trenden er positiv, er det verdt å merke seg at utslippene fra oppvarming økte noe i 2023. Dette understreker viktigheten av å fortsette arbeidet med å finne alternative energikilder, sier Østreng.

Skjermbilde 2025-01-13 082718.png

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 17.02.2025