PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Hagen på Sandmo fikk Hagekulturprisen 2020

I fem år har Hagegruppa på Aurskog-Høland bygdetun jobbet med å restaurere hagen på Sandmo til slik den opprinnelig så ut på 1950-tallet. Den harde jobbingen har gitt resultater og fredag fikk hagen på Sandmo Hagekulturprisen 2020.

FOTO: MIA Aurskog-Høland bygdetun.

– Dette er en fantastisk nyhet og vi er utrolig fornøyde! All heder og ære til hagegruppa som har stått på jobbet hardt i flere år. Dette fortjener de virkelig, sier Christin Johansen, stedsansvarlig, på Aurskog-Høland bygdetun.  

4000 dugnadstimer

Hagegruppa består av frivillige hageentusiaster, som i samarbeid med MiA – Museene i Akershus, har restaurert hagen rundt Sandmo-villaen på Hemnes til slik den opprinnelig så ut på 1950-tallet. De har fått i 100 000 kroner i prosjektmidler, og fire år med 4000 timers frivillig innsats har gått med.  

– Tusen hjertelig takk til de frivillige i Hagegruppa som har lagt ned tusenvis av timer. Uten deres innsats hadde ikke dette vært mulig! Jeg vil også takke dem som har nominert hagen, sier Johansen.  

Hun er veldig stolt av 50-talls hagen på Sandmo og hva Hagegruppen har fått til, og oppfordrer flere til å ta turen innom bygdetunet og besøke den flotte hagen. Da vil besøkende blant annet oppleve hvilken betydning hagen hadde for selvhushold i etterkrigstiden.  

Pryd og nytte

“Det er lagt ned mye flid i å gjenskape hagen akkurat slik den så ut. Hagen representerer den første tiden etter krigen, med nøysomhet og selvforsyning, og den påfølgende tiden med større økonomisk frihet, da husmorens rolle ble endret og prydhagen ble viktigere enn nyttehagen.  

Prosjektet har en ekstra aktualitet med tanke på 75-årsmarkering for slutten av 2. verdenskrig i år, og den enorme oppblomstring av interessen for hage og dyrking av egen mat vi opplever under covid19-pandemien i år", skriver Hageselskapet i sin pressemelding. 

Hagens opprinnelige eier Greta Bjørklund (1950-tallet). Foto: Privat, hentet fra Mia sine sider. 

Se mer av hagen på Sandmo her.  

Prisen overrekkes vinneren av Hageselskapets styreleder Dordi Anne Hyldbakk, ved Sandmo-villaen søndag 2. august kl. 12.30. 

Juryens begrunnelse

Juryens begrunnelse: Hagen på Sandmo er restaurert og godt tilrettelagt med vekt på selvberging i kjøkkenhagen i etterkrigstiden. Det harmonerer fint med vår tid, med stor oppmerksomhet rundt det å produsere egen mat i egen hage. Ikke for å berge økonomien, men kloden, klimaet og helsa. Det er også 75-årsmarkering for slutten av 2. verdenskrig i år, og da er det ekstra fint med det perspektivet restaureringen av denne hagen har. Temaet er også blitt svært aktuelt under mobiliseringen mot covid19-pandemien verden opplever i år.  

 

Hageselskapets Hagekulturpris 

  • Prisen tildeles personer, institusjoner, organisasjoner og bedrifter som på en særdeles god måte har gått foran i realiseringen av Hageselskapets visjon og formålsparagraf. 
  • Prisen består av et trykk av kunstneren Anne Kristin Hagesæther, utformet som et diplom, samt en plakett for markering av tildelingen. 
  • Alle kan sende inn begrunnede forslag til nominasjoner innen fristen hvert år.
  • Hageselskapets landsstyre foretar tildelingen etter innstilling fra administrasjonen. Det deles ut én pris hvert år. 

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 02.07.2020