PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Koronavaksinering i uke 20

Nå er det satt over 6270 koronavaksiner i Aurskog-Høland. Denne uken skal det settes 570 vaksiner, de går til dem som skal få sin andre dose av koronavaksinen.

Etter vaksineringen i uke 19 er fordelingen slik:

 • Antall innbyggere to doser = 1361
 • Antall innbyggere en dose= 3818
 • Antall helsepersonell/andre to doser= 359
 • Antall helsepersonell/andre en dose= 736 
 • Det er totalt satt 6274 doser.  

Mer om koronavaksineringen i Aurskog-Høland kommune finner du her.

I uke 21 får kommunen 120 hetteglass/720 vaksinedoser. Disse skal også benyttes til dose to. En god del av dosene går til dem som fikk AstraZeneca som første dose. De har ventet lenge på dose 2.  

Råd, regler og unntak for koronavaksinerte

Er du vaksinert, må du følge de samme rådene og reglene som resten av befolkningen, med noen unntak. Følgende grupper blir heretter definert som "beskyttet", og får lettelser i anbefalingene:

 • Personer som er fullvaksinert.
 • Personer som har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen. De må ha oppholdt seg i Norge de siste ti dagene.
 • Personer som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Innenlandsreise

Er du beskyttet, kan dra på reiser innenlands i Norge. Du må likevel følge de generelle rådene som å holde avstand og bruke munnbind.

Private samlinger og sosial kontakt i private hjem

 • Beskyttede personer kan ha nær sosial kontakt med andre beskyttede personer selv om de er i risikogruppen.
 • Beskyttede personer kan ha nær sosial kontakt med ubeskyttede personer som ikke er i risikogruppen.
 • Beskyttede personer bør holde minst én meters avstand til ubeskyttede i risikogruppen som de ikke bor med.
 • Beskyttede personer kan regnes som hustandsmedlemmer og trenger ikke telles som besøkende. Ubeskyttede besøkende må fortsatt holde avstand til andre ubeskyttede.

Ute i det offentlige rom (inkludert offentlig transport), er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall på arrangementer, håndhygiene, og bruk av munnbind. Hvis du bor i en kommune som har lokale regler om hvor mange som kan være på besøk i private hjem, må du holde deg til de reglene.

Unntak fra regler for vaksinerte

Unntak fra smittekarantene

Dersom du er fullvaksinert med koronavaksine, trenger du ikke gå i smittekarantene etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Dette gjelder fra én uke etter siste dose og varer seks måneder.

Har du bare fått første vaksinedose for mellom 3 og 12 uker siden, trenger du ikke gå i smittekarantenen, dersom du tester deg mellom 3 og 7 dager etter nærkontakten med en smittet person. Du må ikke være i karantene mens du venter på test og testsvar. Hvis du tester positivt må du i isolasjon.

Unntak fra ventekarantene

Du får unntak fra ventekarantene når det er over tre uker siden du fikk første dose av koronavaksinen. Du trenger heller ikke å gå i ventekarantene dersom husstandsmedlemmet som er i smittekarantene har fått første dose av koronavaksinen for over tre uker siden.

Koronasertifikat

Arbeidet med å utvikle koronasertifikatet er i gang. 5. mai ble en forenklet versjon lansert, der du foreløpig kan se vaksinasjonsstatus og negative testresultat. Les mer om dette her. 

Kilde: HelseNorge

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 18.05.2021