PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Oppdatert koronavaksine

I uke 38 kommer det en oppdatert koronavaksine som er bedre tilpasset variantene av SARS-CoV-2 viruset som sirkulerer nå.

Det vil om kort tid komme en oppdatert koronavaksine som er bedre tilpasset variantene av SARS-CoV-2 viruset som sirkulerer nå.  

Dersom du er ønsker å vente med dose 4 til oppdatert versjon kommer torsdag 22. september, må du sende mail til koronavaksine@ahk.no eller ringe vaksinetelefonen 63 85 25 70 onsdager mellom kl 09 -12. 

Disse gruppene kan ta en oppfriskningsdose nå: Aurskog-Høland kommune - Anbefaling om ny oppfriskningsdose, dose 4, med koronavaksine (ahk.no)

Informasjon om vaksinen fra FHI

Europeiske legemiddelmyndigheter anbefalte 1. september en godkjenning av oppdaterte koronavaksiner, såkalte variantvaksiner, fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Vaksinene er oppdatert for å være bedre tilpasset variantene av SARS-CoV-2-viruset som sirkulerer.

Begge de nye oppdaterte vaksinene er bivalente, det vil si at de inneholder mRNA-koden til Spike-proteinet fra både det 2 opprinnelige covid-19-viruset (Wuhan) i tillegg til omikronvarianten BA.1.

Vaksinene skal brukes til oppfriskningsvaksinering (dose 3 og 4), men ikke til grunnvaksinering (dose 1 og 2).  

Bivirkningsprofilen for de nye oppdaterte vaksinene ser så langt ut til å være den samme som ved oppfriskningsvaksinering med de opprinnelige vaksinene basert på Wuhan-viruset.  

Personer i de anbefalte målgruppene som nylig er vaksinert med oppfriskningsdose med opprinnelig vaksine, har allerede gjennom denne dosen fått styrket sin immunitet mot alvorlig sykdom og trenger derfor ikke ytterligere ny dose med oppdatert vaksine nå.

Mer generell informasjon om koronavaksinering finner du her: Koronavaksine - informasjon til befolkningen - FHI

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 07.09.2022