PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

PODKAST: Menn på landsbygda

Hvordan er det å være mann i Aurskog-Høland? Har mannsrollen endret seg? Er det mer enn bare jakt og fiske? Vår kommunepodkast «Former felles framtid» er tilbake, og denne gangen handler det om det å være mann på bygda.

I denne episoden møter du den tidligere rektoren på voksenopplæringen Jan Erik Waagene, jegeren Petter Andreas Hornås, fritidskoordinator Runar Karlsen Lajord. De lurer på hvorfor det er slik at når en mann vasker opp så sier man at han er flink til å hjelpe til hjemme, men dersom en dame vasker opp er det ingen som sier det? 

Hør episoden her!  

Den siste tiden har de ansatte og innbyggere på tvers av sektorer og miljøer laget podkast om kommunen vår. Målet er å inkludere, informere og glede innbyggere i alle aldre. Med Lars Jørgen Skaret i spissen, byr vi på både humor og alvor i denne episoden.   

Du finner podden på Acast, Spotify, YouTube og Amazon.   

Mann i Aurskog-Høland  

Er det annerledes å være mann her, enn andre steder?  

– Man merker jo at det er kontraster og forskjeller, men det er ikke noe press på å bli mer lik jegeren her, sier Waagene. 

– Det første som slo meg når jeg kom kommune var at det er et utrolig stort mangfold i  fritidsaktiviter, hobbyer og interesser her. Det er veldig mange ting som står sterkt, det er mye å finne på, så jeg følt ikke noe press til å være på en bestemt måte, sier Lajord.   

Ny episode hver måned

  • Vil du være med, så heng på - Denne gangen er det de store barna som står i fokus. Skal vi følge de anbefalte aldersgrensene i sosiale medier og spill? Hva er nettvett og hvordan kan vi lære barna våre det? Hvordan skal man møte barn som er i en overgangsperiode? Hvordan skal vi klare å følge med på alt som skjer i den digitale verden, og skal vi egentlig det?
  • Pop up-valg, demokrati, og valg i en pandemi  - Det er stortingsvalg som står på plakaten. Hvordan skal valget foregå, hvem kan stemme, hvorfor bør vi stemme, og hvordan skal vi gjøre det? Her møter du Aurskog-Hølands egen valggeneral, en førstegangsvelger og en av våre stemmestyreledere. De snakker om valgarbeid og stemmerett, og dessuten litt om tog.
  • Er lesing "all lærings mor"? - Her møter du forfatter Thomas Framnes som har utgitt flere barnebøker, og Bjørg Eikli Lier som er tidligere lærer og skolebibliotekar ved Bjørkelangen skole. Det handler i denne omgang om utdannelse og dannelse. Hva har lesing å si for å ruste barna våre? Er guttene svakere lesere enn jentene, og hvordan få guttene til å lese? Er bøkene vi har gode nok, og hva slags bøker trenger vi for å inspirere til lesing i dagens samfunn? Tar skjerm over for lesetiden, og er lesing «all lærings mor»? Å kunne lese har betydning for hvordan det går på skolen, hvordan det går i videre utdanning, hvordan man får det i arbeidslivet og hvordan man greier seg i samfunnet for øvrig.
  • Ungdomsmiljøer - Hva gjør kommunen for å ta vare på sine tenåringer? Hva er egentlig jobben til en utekontakt? Hva vil det si å være innenfor eller utenfor? Har korona endret noe for ungdommene våre? Hvor omfattende er egentlig bruken av rus i ungdomsmiljøet i kommunen, og hvilke tiltak har kommunen for å hjelpe? Janne Nordvang, elevassistent ved Bjørkelangen videregående skole, og utekontakt Jan Petter Haugland snakker om ungdomsmiljøene i Aurskog-Høland. 

  • Næringslivet samler bygda - Kommunen har som mål å ha levende og vitale tettsteder med et mangfoldig næringsliv, men får vi til det? Hvordan er det å etablere og drive næring i vår kommune? I denne episoden av kommunepodkasten «Former felles framtid» møter du Anine Sveum, Carl Fredrik Havnås og Erik Bakke som alle brenner for utvikling og næringsliv i kommunen. 
  • Ungdom som velger utenfor boksen - 22 år gamle Isabell Adolfsen har både gull- og bronsemedalje fra junior-EM. Hun har drevet med styrkeløft siden hun var femten. Nå er målet å løfte 200 kg i markløft og delta i VM, men for å nå dit må hun trene hardt og velge bort andre ting. Julie Dahlen Børresen er en av finalistene i årets Miss Norway. Hun har vært en aktiv blogger gjennom hele ungdomstiden og alltid vært glad i å skrive og formidle. Det å melde seg på Miss Norway er en mulighet til å nå ut til enda flere med sakene hun brenner for. Men hva har disse valgene kostet dem og har de noen gang angret på valgene de har tatt?

  • Småbarnsliv - Hvilke tilbud har kommunen til barnefamilier? Kan barnehagen bidra til å løse tidsklemma? Savner småbarnsfamiliene noen kommunale tilbud? Er Aurskog-Høland kommune en god kommune for barnefamilier? Kine Sandem som er pedagogisk leder i Løken barnehage kommer med noen tips til foreldre. Kenneth André Kribe fra Aurskog som er pappa til to gutter på tre og fem år forteller om overgangen fra par til småbarnsfamilie, og du hører også Jenny Rosenquist, som er mamma til to barn på to og åtte år. Hun underviser i yrkesfag på Bjørkelangen videregående skole. 

  • Elbil og miljø - Hvor populært er egentlig bruken av elbil i Aurskog-Høland? Hvor mange elbiler har kommunen og hva er kommunens miljøambisjoner? Hvor mange elbiler selger Haugerud og Foss bil om dagen, og er det femi med elbil, tro? Er det vanlig med «ladeangst»? Hvor gode er elbil-batteriene? Dette og mye mer vil du høre om i ukens episode som handler om elbil og miljøeffekten.Her vil du møte Malin Basnes fra «Kom i form», Hans Olav Haugerud fra «Haugerud og Foss bil», Ole Gunnar Sundbolien Hoel fra Aurskog-Høland Rally og Raymond Hesthaug som er stabssjef for Strategi og utvikling.

  • Former felles framtid - Hvem er det egentlig som bestemmer i kommunen? Og hvem har ansvar for hva? Du vil i denne episoden bli bedre kjent med vår ordfører Gudbrand Kvaal, kommunedirektør Inger Hegna og kommunalsjef Anne Kirsti Johnsen. De vil snakke om hva de brenner for og hvordan vi kan jobbe sammen for å forme kommunen vi bor i.

 

 

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 17.09.2021