PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Pusser opp sentralkjøkkenet

På sentralkjøkkenet på Aurskog sykehjem produseres det 240 porsjoner hver eneste dag. Det ble bygget i 1979 og hadde stort behov for oppussing. Rett etter nyttår startet rehabiliteringen og ombyggingen, og et nytt og moderne kjøkken skal stå ferdig i mars.

Sentralkjøkkenet ligger kjelleren på sykehjemmet på Aurskog. I tillegg til å lage mat til sykehjemmene våre, produseres det også mat der for Prestegården eldresenter, Aursmoen barnehage, Aurskog dagsenter, Ulvehaugen dagsenter, Klokkerudveien bofellesskap og andre hjemmeboende i kommunen. 

– I 2019 ble det oppført et tilbygg med dusj og garderober for kjøkkenpersonalet, men inne på selve kjøkkenet var det fremdeles behov for fornyelse, med anmerkninger fra både Mattilsynet og brannvesenet, forteller Paul Yngve Dehnes, prosjektleder og eiendomsforvalter i Aurskog- Høland kommune.  

Oppgraderingen av kjøkkenet startet i begynnelsen av januar og varer frem midten av mars. Den har et budsjett på 3.400.000 kroner. 

Mange hensyn å ta 

Dehnes er prosjektleder for ombyggingen og har vært med på å prosjektere, lage plantegninger og lignende, basert på krav og ønsker fra mattilsynet, brannsikkerhet og ansatte på sentralkjøkkenet.  

Siden maten blir produsert av et eksternt firma i byggetiden, er det viktig å få en så effektiv og rask ombygging av kjøkkenet som mulig. 

Ombyggingen er det anleggsleder Martin Jørgensen i Østlandske bygg og betong AS som står for. Med seg på laget har de mange lokale håndverkere.  

– For å ta mest mulig hensyn til sykehjemmets beboere er god kommunikasjon mellom prosjektleder, leder av kjøkkenet veldig viktig. Vi har hatt en grundig gjennomgang av prosjektet før oppstart for å sikre at alle er enige i hva som skal skje når, sier Dehnes.

Det er mange ting som skal klaffe og mange håndverkere som må inn når det skal utføres en så omfattende ombygging.

Godt samarbeid

Dette er første gang kommunen og Østlandske bygg og betong samarbeider. Ombyggingsprosjektet går etter planen og er i rute.

– Vi har en god dialog og har blitt enige de få gangene det har oppstått noe uventet. Sykehjemmets beboere blir varslet når det er støy over normalen, og vi passer på å ikke gjøre arbeid som bråker ekstra mye tidlig om morgningen eller i hviletiden, sier Jørgensen. 

Det vil også bli mindre støy når arbeidet er ferdig. Det er det mange som vil sette pris på. 

– Den gamle fryseren var liten av størrelse og hadde gjort sitt, så de to siste årene har vi leid inn en frysecontainer som stod på utsiden av sykehjemmet. Den lager mye støy og har vært til sjenanse for beboerne, som nok blir glade for å få den bort. De nye kjøle- og fryseraggregatene blir plassert på taket for å minimere støyen, forklarer Dehnes.  

Teksten fortsetter under bildene.

STØRRE KJØKKEN:Takoverhenget er bygd inn. Her blir det varemottak med egen inngang, avfallsrom med egen inngang, nytt kjølerom og et nytt tørrvarerom.

MANGE LEDNINGER: Hele det elektrisk anlegget skiftes ut, og det settes inn en ny el-tavle. 

ALLE GULVE LIKE HØYE: Nå blir endelig alle gulvene like høye og det letter arbeidsdagen til alle som jobber der.  

FORSVINNER: Frysecontainer som står på utsiden av sykehjemmet blir borte og det gamlekontoret blir fryserom. 

 

NYTT ROM: Takoverhenget bygges inn og de nye kjøle- og fryseraggregatene blir plassert på taket for å minimere støyen.

 

STORE ENDRINGER: Store deler av kjøkkenet bygges om, men maskinene beholdes. 

Større kjøkken og nytt fryserom 

Den åpne inngangen til kjøkkenet med takoverheng bygges nå inn. Her blir det varemottak med egen inngang, avfallsrom med egen inngang, nytt kjølerom og et nytt tørrvarerom. Den gamle kontordelen på kjøkkenet er bygget om til et nytt fryserom, slik at den støyende frysercontaineren på utsiden av sykehjemmet nå kan fjernes. Alle gulvene støpes slik at de får samme høyde, noe som vil lette frakt av mat og varer på tralle samtidig som det gjør kjøkkenet universelt utformet. 

Nye sluk og rør legges samtidig i gulv. Det er betongskjært i vegger for å få bredere dører tilpasset universell utforming, brannvindu monteres og alle vinduer for øvrig skiftes ut.

Alle overflater fornyes med hygieniske og brukervennlige overflater. Elektrisk anlegg med strømskap og sikringer skiftes ut, og kjøkkenet får energieffektiv LED belysning. 

– Dette blir en ny arbeidshverdag for oss som jobber her. Bare det at alle gulv er i samme høyde letter jobben vår mye. Bedre plass og å slippe trekk fra gamle vinduer er også noe vi har lengtet etter. Nå gleder vi oss veldig til at det skal bli ferdig, sier Unni Bjeglerud, som er virksomhetsleder på sentralkjøkkenet og vaskeriet. 

Dette skal fornyes

  • Nytt fryserom etableres i den gamle kontordelen av kjøkkenet. 
  • Den åpne inngangen til kjøkkenet med takoverheng bygges nå inn i kjøkkenet, som med dette øker sitt areal med 14 m2. Her blir det varemottak med egen inngang, avfallsrom med egen inngang, nytt rotfruktrom/kjølerom og nytt tørrvarerom.  
  • Nytt data- og printerrom.
  • Alle gulvene støpes til samme høyde for å lette transport av mat og varer gjennom kjøkkenet, samt sikre universell utforming. Det var høydeforskjeller på over 5 cm i de fleste rom.  
  • Nye sluk og rørgjennomføringer har samtidig blitt montert, og annet er fjernet, så det er tilpasset dagens bruk. 
  • Betongskjæring av døråpninger med økt bredde på dører for å sikre krav til universell utforming. 
  • Elektrisk anlegg skiftes ut, inkludert ny el-tavle. 
  • Montering av brannvindu samt andre tiltak for å bedre brannsikkerheten. 
  • Alle vinduene som var fra 1979 skiftes ut, mens det gamle fasadeutrykket beholdes. 
  • Alle overflater som himling, gulvdekker og vegger fornyes med hygieniske og brukervennlige overflater. 
  • Ny LED belysning. 

 

Forfatter: Alette Eldøy

Sist endret: 23.02.2021