PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Koronatesting: Selvtesting

Kommunen har fått over 3000 hurtigtester egnet til selvtesting. Hvem som skal bruke dem, hvordan man gjør det og hvilke følger det får for hjemmekarantene kan du lese her.

– Disse testene er tenkt å bruke ved skolesmitte, og elevene vil da få utlevert kit når de testes første gang. Vi deler også ut kit til andre enn elevene, etter avtale med smittesporing eller legevakta, sier Anita Ekeheien, virksomhetsleder TISK i Aurskog-Høland kommune. 

TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene. Kommunen har fått over 3000 hurtigtester egnet til selvtesting.

Slik gjøres det

Hvert kit inneholder en prøvepinne, en «testplate», et rør med reagens, og en kork til dette røret. I tillegg ligger det en god bruksanvisning i pakken. 

– Det er tenkt at elevene skal ta en hurtigtest på gitte datoer før de reiser på skolen. Siden det nå er gult nivå på Bråte ungdomstrinnet vil disse elevene få utlevert kit via skolen som de skal benytte. Det er laget et eget opplegg der, som i første omgang gjelder ut neste uke, sier Ekeheien. 

Hvis testen er positiv, skal eleven eller foreldre ringe kommunens smittevernteam på telefon 940 21 223. Alle positive hurtigtester skal verifiseres med en PCR-test som sendes til Ahus for analyse. 

Hvis testen er negativ kan eleven gå på skolen, såfremt man føler seg frisk og ikke har symptomer. 

Ved positiv test

Viktige ting å huske på: Holde avstand - vaske/sprite hender - være hjemme hvis man har symptomer på luftveisinfeksjon - selv om testen er negativ. 

– Hurtigtestene har et noe «smalere» diagnosevindu enn PCR testene, det vil si at de trenger noe mer virusaktivitet før de slår ut. Men, vi har sett at elever med lavgradige symptomer får positive svar på hurtigtester, sier Ekeheien. 

På nåværende tidspunkt er disse testene først og fremst ment brukt til skoleelever. Øvrige innbyggere skal i utgangspunktet ringe og bestille test som før, og det anbefales å være hjemme til prøvesvar foreligger, uavhengig av vaksinestatus. 

Det er mulig å kjøpe hurtigtester på apoteket, og hvis den blir positiv gjelder det samme som for elevene: Ring 940 21 223. 

Mer informasjon

Mer informasjon om koronasituasjonen i vår kommune, lokale regler og svar på koronaspørsmål finner du her.

  • Har du spørsmål, trenger råd om du bør testes eller hvordan du skal forholde deg til viruset, eller vil ta koronatest - ring smittesporing 940 21 223. For å bestille test - ring legevakten 116 117.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 06.09.2021