PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Trygge relasjoner i klasserommet: Stort kompetanseløft

Aurskog-Høland kommune tar et stort skritt for å styrke elevenes trivsel og læringsmiljø. Gjennom et omfattende kompetanseløft har nesten 300 ansatte i skolen deltatt på kurs «COS i skolen», en videreføring av kommunens mangeårige satsning på Circle of Security (COS).

– Barn trenger å kjenne at de voksne bryr seg om dem og vil dem vel. Dette gjelder også barn i skolen. Trygge relasjoner mellom elever og de voksne er kanskje er en av de viktigste faktorene for trivsel og læring. De voksnes måte å møte elevene på har derfor stor betydning for elevene, familieveilederne Bjørg Brokke og Hilde Høgne i Aurskog-Høland kommune. 

Programmet heter «Se eleven innenfra», og i Aurskog-Høland kalles det «COS i skolen» for å koble det sammen med kommunens COS-satsning. Circle of Security (COS) er et relasjonsbasert program som ønsker å fremme trygg tilknytning mellom barn og omsorgspersoner, gjennom å bevisstgjøre og styrke de voksnes mentaliseringsevne.

– Fra skoleåret 2023 har skolene i Aurskog-Høland tatt del i COS-tankegangen. Dette er et verktøy i læringmiljøarbeidet, som skolene allerede jobber mye med, sier Brokke.

Trygghet, trivsel og mestring

– Skolen gir oss år med daglige muligheter og møter der voksne kan bidra med å bidra til å skape trygghet, trivsel, mestring og læring, gjennom trygge relasjoner, sier Høgne.

Alle lærere og fagarbeidere i skolen, helsesykepleierne i skolehelsetjenesten og PP-rådgivere, rundt 300 ansatte, har fra oktober 2023 til desember 2024 deltatt på et 12,5 timers kurs. Kurset har bestått av teori, filmer og refleksjonsøvelser i små grupper.

Laget rundt eleven

I tillegg er alle helsesykepleiere, flere PP-rådgivere og lærere fra de ulike skolene sertifisert som «Se eleven innefra»-kursholdere. Disse ressurspersonene blir viktige i arbeidet fremover på de ulike skolene og utgjør også «laget rundt».

– Videre arbeid handler om å bruke disse verktøyene i det daglige arbeidet. Alle skolene skal fortsette med veiledning med «laget rundt». Vi er stolte av denne satsningen! sier Brokke.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 11.03.2025