PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Tips: Få en sikker digital hverdag

Har du tenkt gjennom din digitale sikkerhet? Små grep kan ha stor betydning. Vår IT-sjef Kjellaug Johansen gir deg enkle tips om hva du kan gjøre for å få en trygg og sikker digital hverdag.

– Mitt fremste tips er at vi må være årvåkne når vi ferdes på nettsteder og i sosiale medier. Være kritisk og tenke før man klikker, sier Johansen.

Noe av det viktigste hun trekker frem er unike og gode passord.

– Unngå å ha samme passord på flere kontoer, og bruk en sammensetning av store og små bokstaver, tall og tegn. Tips: Bruk en sangtittel eller frase fra et dikt. Bytt ut noen av bokstavene med et tall eller tegn, og vips så har du et langt og sikkert passord som er vanskelig å gjette. Eksempel: M1kkelRevS@tt0gSkrev

Tips til en sikker digital hverdag

  • Begrens hvem som kan se informasjonen din i sosiale medier. Dette gjøres oftest i menyvalg under innstillinger og personvern.
  • Vurdere hva du legger ut i sosiale medier. Kan andre bruke opplysningene ondsinnet eller forstå for eksempel handlingsmønster og dermed utnytte det?
  • Ikke klikk på lenker eller last ned vedlegg hvis du er usikker på avsenderen av en epost. Slike phishing-angrep er blitt veldig utspekulerte og virker tilsynelatende troverdige. Ikke stol på noen før du har sjekket hvem de er.
  • Det samme gjelder meldinger man mottar i for eksempel messenger. Starten av meldingen vises før du åpner den, og hvis den virker mistenkelig, kanskje lover avslørende eller overraskende innhold, kontakt gjerne vedkommende på andre måter, og spør om det virkelig er sendt en melding til deg. Slett den uten å åpne hvis dette var ukjent for avsenderen. Vær smartere enn de kriminelle!
  • Hva bør innbyggerne tenke på når de beveger seg på internett og benytter tjenester online?
  • Sjekk at nettsiden er av typen https, som er en sikrere nettside der alt som sendes krypteres.
  • Tenk før du klikker. Ikke la deg lure.
  • Omstart av telefonen, oppdatere PC og har sikret nettverk hjemme.
  • På reise: Alltid bruke nettverk som er sikret med passord. Hvis ikke dette er tilgjengelig, anbefales å bruke delt internett fra egen mobil.
  • Tofaktor autentisering på dine kontoer. Dette gir mindre sjanse for hacking av kontoene dine. Innstillinger for dette finnes på hver app du bruker.

– Uavhengig om du ferdes på internett, er aktiv i sosiale medier eller snakker med noen over telefon: Ikke oppgi dine personlige opplysninger uten å være 100 prosent sikker på at det er trygt. Spør en du kjenner hvis du er usikker på situasjonen. Er du en trygg digital bruker, får du mer glede og nytte av mulighetene, sier Johansen.

Mer informasjon

Kommunen har en egen side for beredskap. Her finner du informasjon om Aurskog-Høland kommunes beredskapsarbeid.

Forfatter: Kari Aasberg Bradley

Sist endret: 04.11.2022