PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Her er vinnerne av Folkehelseprisen 2023

Det er første gang folkehelseprisen ble delt ut i Aurskog-Høland kommune. Prisen ble delt ut under Folkehelseuka, på Stuttreist & Himlaga. Mangenfjellet turlag og Demenskoret gikk av med seieren. Se bilder fra utdelingen, og les begrunnelsen her!

– Folkehelseprisen er et initiativ til mer samarbeid og felles innsats for å bedre folkehelsen. Samtidig ønsker kommunen å gi honnør og ære for innsatsen som blir gjort. De to kandidatene til årets pris er to verdige vinnere, og samtidig to litt ulike vinnere, sier Anne Mette Brustuen, folkehelsekoordinator i Aurskog-Høland kommune.

Det er første gang folkehelseprisen ble delt ut i Aurskog-Høland kommune. Prisen ble delt ut under Folkehelseuka, på arrangementet Stuttreist og Himlaga på lørdag 16. september. Mangenfjellet turlag og Demenskoret delte vinnerplassen, og fikk stor applaus fra scenen.

De fikk tildelt hvert sitt diplom og blomsterbukett på scenen, av ordfører Gudbrand Kvaal, som delte ut årets pris. De deler også pengepremien på 12.500 kroner.

Felles innsats for folkehelse

Demenskoret i Aurskog-Høland er et privat initiativ, med nå rundt 10 frivillige med ulik kompetanse som bidrar. De retter seg mot en gruppe av befolkningen, gjennom at koret er en møteplass for personer med demenssykdom eller annen kognitiv svikt, og deres pårørende.

Koret bidrar til livsglede og livskvalitet til både deltakerne, pårørende og de frivillige. Det er musikk, kafe og sosialt som står på menyen, når koret møtes. Dette er et lavterskeltilbud for alle uansett alder. Vi vet at det vil bli flere med demenssykdom i tiden fremover, og dette initiativet med å skape glede gjennom musikk og fellesskap er et godt bidrag til våre innbyggere.

Håpet til gruppa, er at stigma rundt demens blir mindre og at sykdommen kan bli mer akseptert. Videre at koret kan bidra til en aktiv og meningsfull hverdag for de som blir med.

Mangenfjellet turlag er en organisasjon som ble stiftet allerede i 1996, og startet opp med tilrettelegging for skiglede og friluftsliv på Mangen. Aktivitetene har etter dette økt i både omfang og mengde gjennom årene, og omfatter nå hele kommunen.

Turlaget bidrar med aktiviteter for alle generasjoner, både store og små, sommer og vinter. De merker turstier, er en av arrangørene av Stølpejakta, lager skiløyper på Mangen, og mye mer. De har utgitt turkart og nå nylig boka Turer i Aurskog-Høland, noe som gjør det enklere for innbyggerne å finne og bruke de fine turområdene i vår langstrakte kommune.

Naturopplevelser og livsglede står sentrum, og betydningen for folkehelsen er stor med deres bidrag.

Mange gode kandidater

Det kom inn 21 nominasjoner til folkehelseprisen, og det var mange gode kandidater på listen.

– Det er gøy at det var såpass mange nominasjoner, for det viser at vi har mange som bidrar positivt til folkehelsen i vår kommune og at det er engasjement for denne prisen, sier Brustuen.

Juryen bestod av representant fra Idrettsrådet, representant fra kulturrådet, og fra kommunen; folkehelsekoordinator, tverrfaglig koordinator for barn og unge og kommuneoverlegen.

Nominasjon til folkehelseprisen 2024

Folkehelseprisen skal deles ut hvert år fremover og det vil bli muligheten til å nominere kandidater i 2024.

– Det vil da komme et eget skjema digitalt på vår kommunale hjemmeside før sommeren, og vi oppfordrer til å sende inn nominasjoner for prisen, sier vår folkehelsekoordinator.

Det er mulighet for å nominere kandidater på nytt, selv om de er nominert før. Det vil allikevel ikke bli sånn at en kandidat kan vinne hvert år, men det er mulig å vinne prisen flere ganger.

Prisen kan gis til en initiativrik person, gruppe, lag eller forening som hører til i kommunen, og som bidrar til bedre levekår, livskvalitet eller helse for våre innbyggere. 

Har du spørsmål? Ta kontakt med folkehelsekoordinator Anne Mette Brustuen, på telefon; 47 78 15 74 eller e-post; annemette.brustuen@ahk.no.

Mangenfjellet turlag.jpg

Prisvinnere: Mangenfjellet turlag bidrar med aktiviteter for alle generasjoner, både store og små, sommer og vinter. 

Demenskoret.jpg

Prisvinnere: Demenskoret bidrar til livsglede og livskvalitet til både deltakerne, pårørende og de frivillige.

DSC00291.jpg

Delte ut prisen: Ordfører Gudbrand Kvaal delte ut prisen.

Sist endret: 19.09.2023